Kitört Izlandon a Hekla vulkán

1970, 1980-81, es 1991 után ismét egyfelé fordulnak a tekintetek, a gyerekek lepisszentetnek a hírek alatt, és büszke a nép. A Hekla, mely cégeknek lett "zászlósanyája", nevét kölcsönző keresztanyja, ismét figyelmet követel magának.

A tegnapi ideális kitörési es vulkánkukkolási idő után (felhőtlen ég, napsütés, és odafönn csak enyhe szellő vakaródzott) mára némi változás állt be. Az első nap az enyhe déli szél a füstoszlopot észak fele fújta, a műholdas képen jól látható a fehér folt ahogy a füst szétterült (a területen nem szabad repülni, az utasszállító gépek kerülnek egy kicsit). Már a Skagafjordban (kvázi szomszédunkban) és Akureyriben is érdeklődve tették ki az amatőr vulkanológusok az Osztap Bender féle fehér kistányért (az olvasottabbak kék szegelyűt) és nem hiába, mert kis várakozás után találhattak benne vulkáni hamuszemcséket. Reggelre azonban megfordult a szél,és most északról fújja és kavarja kb. 15 m/s sebességgel a hóval együtt, kilőve ezzel a mára betervezett sielést is. Az újabb képek közül a közeli felvételt 18 óra 30-kor keszitették Vestmannaeyjaról (kicsit furcsanak tűnhet, de onnan látták a legjobban).

A légifelvételek alapján 6-7 km hosszúra becsülik a repedést. Nem tudni, mikor lesz ismét olyan az idő, amikor repülővel meg lehet közelíteni a kitörést, reméljük a legjobbakat, és az újabb képeket.

A 12:00 rendkívüli hírekben a helyszíni tudósítók hoppon maradtak, a Hekla felhőbe bújt, a vulkánból semmit sem látni, csak a brummogását hallani. A szélirány megfordultával a füst dél felé terül, magassága kb. 20.000 láb, az éjszakai vulkánkukkolók eredeti hamuval a kocsijukon gondolkodhatnak azon, milyen tisztitási módszer a legjobb, hogy ne menjen tönkre a kocsi lakkozása.

Az eddigi legjobb fotót egy Drifa Hjartadottir nevű képviselőnő és földműves küldte be, aki reggel fél hatkor volt kénytelen kipattanni az ágyából a nagy zajra. A vulkán, ha meg nem is a spájzban, de a kertje alatt tombolt. (Megnyugtatásul a TV-ben is elmondta, hogy nem fél, habár a láva kb. húsz kilométerre folyik a házától). A műsorban mutattak a javasolt útvonalakat is, ahonnan legjobban lehet látni az eseményt (már amikor).


A legnagyobb izlandi napilap, a Morgunbladid (Reggeli lap) 2000. február 26-án 18 óra 2 perckor tette fel honlapjára a hírt, hogy belátható időn belül kitör a Hekla nevű vulkán. 18 óra 17 perckor már messziről látható volt a füstoszlop, fél nyolckor már Reykjavikból is látszott, 19 óra tájban 45 ezer láb magasnak becsülték. Az esti hírekben már légifelvételeket is tudtak mutatni, valószínuleg két kráterből folyik a láva. A rádióban a hallgatók élhették ki magukat: "Ki lát többet a vulkánból". Rendkívüli hírek este tízkor.

Ladu

2000. február 27.

  • Az izlandi TV2 felvétele (RealVideo)
  •  

    © 1999 Kósa István